Home Filmpjes Ontmoetingsplein Agenda Woord zoekt betekenis Fun Info Contact
Ontmoetingsplein

In het programma biodiversiteit geeft je leven kleur werken Echte Welvaart en diverse partners samen aan activiteiten met biodiversiteit op locatie. Op dit plein vind je onze ervaringen met de pilot-projecten in de kantooromgeving, de omgeving van de snelweg en de kinderopvang staan, dat in co-creatie met stakeholders tot stand is gekomen.

andere thema's
Biodiversiteit als leeromgeving
Kantooromgeving
Snelwegomgeving

Kinderopvang beleeft biodiversiteit
Nu te bekijken: publicatie met resultaten pilot Kindcampus Wandelbos.

Net als bij biodiversiteit, gaat het in de pedagogiek over groeien en ontwikkelen. Een kindercentrum is te bezien als een 'ecosysteem', waarin vele mensen met verschillende karakters, interessen en ervaring samen een pedagogisch centrum vitaal, levend en veerkrachtig moet maken en houden, in de context van het visie en het beleid van de organisatie, de wet- en regelgeving in de kinderopvang én, niet te vergeten, de waan van de dag en het kind dat centraal hoort te staan in de aandacht en zorg.

Zoals groei de belangrijkste bezigheid in de natuurlijke wereld is, zo is voor mensen leren één van de belangrijkste bezigheden. Biodiversiteit, met nadruk op systeemdenken en ontwikkeling, blijkt daarbij een kompas om een leerproces te begeleiden.

Moderator voor natuurtijd in de kinderopvang
Contact: Miranda Boland
E miranda.boland@hetnet.nl
M 06.125.23.222

Proeftuin Natuurtijd - 20 december 2011
In deze proeftuin ligt een vruchtbare voedingsbodem waarin mooie speelnatuur kan ontkiemen en tot bloei kan komen. Deze proeftuin wordt fraaier met jouw inzet, jouw professionele kwaliteiten en je enthousiasme. Klik hier voor de proeftuin.

Prille natuurervaring van een werknemer Kinderstad - 14 juli 2009
Natuur was er gewoon. Ik was gewend aan bos. Mijn meest bijzondere ervaring was een uitstapje naar zee. Zo groot en onbegrensd. Een gevoel van vrijheid, zeker wanneer je uit het zicht was van volwassenen. Later besef je dat je moeder wel wist waar je uithing. Nu is deze vrijheid voor kinderen ingeperkt. Overal is een oplettend oog. Voor opgroeiende kinderen is een gevoel van vrijheid, het zelf ontdekken en ruimte krijgen om te experimenteren van belang om te ontdekken wat grenzen zijn. Op kindercentra hebben leidsters de verantwoording over kinderen van een ander. Dat maakt het ingewikkeld. Ken je de kinderen goed genoeg om ze te vertrouwen? Welke mate van vrijheid krijgen de kinderen nog mee?

Boomhutten bouwen - 14 juni 2008
Over het idee van de boomhut zijn we allemaal enthousiast. Kinderen (en begeleiders) kunnen er op heel verschillende manieren spannend bezig zijn – voor lichaam en geest, denken en doen is allemaal plek in deze pilot. Ieder kind kan zijn talenten uitleven. In het experiment van de boomhut zijn verhalenvertellers, ontwerpers, tekenaars, bouwers, kinderen met liefde voor de natuur, kinderen die overzicht houden en denkers allemaal even hard nodig. Wij zien vooral mogelijkheden om de boomhut op een natuurlijke, speelse en verrassende wijze te verbinden met biodiversiteit.

Reacties
Ilir Shehu en Jorgen Bom:
Wijk bij Duurstede - De kinderen van de BIK waren op dinsdag 6 mei 2008 aan het hutten bouwen bij de familie Rutenfrans op de Lekdijk. Het was superleuk en we hebben veel gedaan. We moesten hard werken om heel ver te komen. Helaas kwam de hut niet af, we hadden iets te weinig tijd en materiaal. Volgende vakantie mogen we terugkomen om het dak en de vlaggenmast af te maken. En om in onze zelfgemaakte hut te spelen.