Home Filmpjes Ontmoetingsplein Agenda Woord zoekt betekenis Fun Info Contact
Ontmoetingsplein

Dit is hét ontmoetingsplein voor spraakmakers die waardering geven aan biodiversiteit. Over biodiversiteit valt veel te vertellen. Reageer daarom op deze plek. Er zijn vijf thema's waar je reacties op kwijt kunt. Je kunt ze altijd lezen, maar niet altijd op reageren. Wil je toch reageren? Stuur dan een mail naar Miranda Boland m.boland@echtewelvaart.nl.

andere thema's
Biodiversiteit als inspiratiebron voor leiderschap
Ik zie een veelheid aan inzichten
Vakmanschap is meesterschap
Ik sta erbij en kijk ernaar

Alles hangt samen en daar maak ik deel van uit
Biodiversiteit is ruig en ongepolijst, rijk aan verscheidenheid en alles heeft een eigenheid. Alles hangt samen en daar maak ik deel van uit.
Het begint bij ontroering, stilte. Er is een rijke verscheidenheid om ons heen. Ieder heeft daar een eigen plekje in. Diversiteit en eigenheid, is onzichtbaar samenhangend met elkaar verbonden. Er is zoveel rijkdom en verscheidenheid dat je er blind voor bent. Hoever reikt de verbondenheid, zonder mezelf kwijt te raken?Cees van de Wouw - 23 augustus 2006
Als kind, als verkenner, was ik veel in de natuur. Maar ik heb er toen niets van begrepen. Nu ik een oude man begin te worden (65), wordt de waarde van de natuur en het leven me meer en meer duidelijk. En vooral de waarde van verscheidenheid. Geen menselijk cultureel product of zelfs hele menselijke cultuur, kan tippen aan de diversiteit in het leven zelf. Cultuur is inwisselbaar. In plaats van bridgen kan ik gaan schaken. In plaats van in Allah kan ik in Jaweh geloven. Maar dat is cultuur. Zonder cultuur kan ik alleen maar in mezelf geloven. Dat is niet inwisselbaar. En daar - in mijn eigen leven - begint de natuur. Natuur is niet iets los van mij, is niet te vinden in dat park of oerwoud, maar in mezelf. Op Cultuur kun je een andere knalpijp zetten. Op Natuur past geen menselijke uitvinding. Dat maakt natuur en de daarmee samenhangende biodiversiteit veel waardevoller dan willekeurig welke cultuur.

Rosa Lucassen - 8 juni 2006
Biodiversiteit gaat over gezien worden. Het vraagt om oplettendheid en alertheid. Kennelijk telt het voor mij pas als ik het heb gezien. En jij, wanneer raakt biodiversiteit jou?

Reacties
Marianne van Wetter:
Raar is dat toch eigenlijk dat het zo werkt. Ik herken het van de bloemen die ik in de bergen zie; hoe meer bloemen ik bij naam ken, hoe meer verscheidenheid ik zie en steeds weer nieuwe dingen ontdek. Het is een manier om mijn bewustzijn te richten. Maar het zal toch niet zo zijn dat we eerst alle namen moeten kennen voordat dingen ertoe gaan doen?
Annette de Vries:
Ik weet het niet of het gaat om gezien worden. Voor mij gaat het vooral om verrast worden. Dat ik me elk jaar weer oprecht verbaasd en blij voel als het fluitekruid bloeit! Dat er toch wéér blaadjes uit de knoppen komen! Dat mijn hart opspringt als op een zachte januariavond een merel begint te zingen op een dak ergens in de stad. De boosheid op de slakken die 'mijn' jonge plantjes opeten.
Ik weet dat er elk jaar lente komt, ik kan het nog mooi verklaren ook en toch voel ik me elke keer verrast door die universele kracht. Ik voel dat ik nog zoveel niet zie en weet - maar het is er wel!
Marianne van Wetter:
Maar is het niet zo dat je ergens pas rekening mee gaat houden wanneer je het gezien hebt, wanneer je weet dat het bestaat? Voor een onderwerp als biodiversiteit waarvan we de onderlinge afhankelijkheid tussen alle schakels nog niet kennen is het essentieel dat we al rekening houden met deze onderlinge afhankelijkheid zonder dat we haar kennen of gezien hebben. Hoe gaan we daarmee om? Hoe maak je iets wat onzichtbaar is prioriteit?

Jelle Meindertsma - 8 juni 2006
Een rietstengel buigt mee, ik snij mezelf eraan. Biodiversiteit is niet zonder gevaar!? Écht divers is mooi en lelijk. Hoe beleef jij biodiversiteit?

Reacties
Miranda Boland:
Wat ik niet wil zien is geweld. Het zit overal, in mensen, in de natuur en ik kan het niet zien. Als ik me ervoor kan afsluiten, dan doe ik dat. Dat is mijn overlevingsstrategie.
henktichelaar:
er is iets blijven liggen toen die kever weg vloog, ' Ja heb je weer zo iemand die je niet met rust laat!... toch was het een soort geluks ervaring, zo'n kever in je hand.
gerwine wuring:
Biodiversiteit is voor mij het diepe innerlijke besef van de grote verscheidenheid in de wereld om ons heen én in onze eigen binnenwereld. En die is groots en meeslepend alsook klein en schijnbaar onbeduidend, zacht als zijde en scherp als een mes. Wij zijn daarvan onderdeel en vanuit dat bewustzijn kunnen we mee scheppen, mooi en lelijk tegelijkertijd.

Miranda Boland - 8 juni 2006
In een ecosysteem kent alles een eigen plek. Dan is er dynamiek en veerkracht, ruimte om te groeien en bloeien. Bij mensen is dat ook zo. Hoe zie jij dat?

Reacties
chris dutilh:
Voor mij is het belangrijkste aspect van biodiversiteit het besef dat wij als mensen niet alles kunnen controleren. Hoe minder aan een ecosysteem door mensen is bedacht, of hoe langer de natuur ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan, hoe groter de ervaring van biodiversiteit. Zo kan in een langdurig verwaarloosd huis een prachtige biodiversiteit ontstaan.
Het leuke aan biodiversiteit is dat je daar per definitie niets aan kunt berekenen. Rekenen is mensenwerk, en daar doet de natuur niet aan. Dus zodra men ingrepen in de natuur via studies tracht te rechtvaardigen (Waddenzee, Oostvaardesplassen) is meteen duidelijk dat die ingrepen ten koste zullen gaan van de biodiversiteit.
Gerwine Wuring:
Ik ben me vaak heel bewust van de uitwerking en invloed van de sfeer en atmosfeer van een plaats en de wijze waarop mensen daarmee omgaan, én wat dat met mij doet. Kamperen in of aan de rand van een groots natuurgebied geeft me zielerust, ik kan me ontspannen en tot heel diepe inzichten komen. Dansend op een druk bezette dansvloer waar iemand erg nadrukkelijk ruimte in neemt, ga ik heel bewust zacht - soepel ruimte in nemen om niet weggedrukt te worden of op mijn tenen getrapt. Willen slapen in de nabijheid van veel lawaai, bijvoorbeeld van een dorpsfeest in de buurt, vraagt van mij bewuste liefdeskracht om me te verbinden met datgene wat er plezierig is aan dat feest. Waarna ik me onderdeel weet van het grotere geheel en al zwevend, dansend-dromend mijn slaap inglijd. Ik kan de veerkracht, dynamiek en ruimte van mijn eigen natuurlijke systeem in mezelf oproepen, om me te verbinden en mijn plek in te nemen in het grotere geheel, maar dat lukt me lang niet altijd en dat is zeker afhankelijk van de plaats en omstandigheden meer of minder gemakkelijk.
Hans Carlier:
Het verbaast mij te zien dat op schraal zand de diversiteit aan wilde planten (en de daarop levende dieren) groter wordt dan op rijke bemeste bodem.Door het weggraven van de vruchtbare aarde wordt de biodiversiteit in tuin en landschap vergroot. Fascinerend toch?In mijn werk als ontwikkelaar van natuurRijke tuinen moet ik soms moderne tuinen echt re-animeren. Alle natuurlijke processen zijn stilgelegd door bestrating, gazon en steenslag. Everything under control!Zodra je van de straatstenen stapelmuurtjes maakt en diversiteit in grondsoorten aanbrengt. Arm zand, kalk, turf, droge zonnige plekken en natte plekken, rottend hout etc., dan zie je de natuur weer in je tuin terugkeren. De geest komt terug in je tuin. Dat vereist geen geld maar inzet en een terughoudende houding.www.carlier.nl
Marianne van Wetter:
En hoe vertaal je dit nu naar de samenleving? Naar mensen?

Chris Dutilh - 24 april 2006
Door ont-moeten ontstaat een natuurlijke variatie die ons leven de moeite waard maakt. Sommigen noemen dat biodiversiteit.

Reacties
Maarten Kleijne:
Precies Chris, de eindeloze variatie en de voortdurende verandering in de natuur is de onmisbare spiegel om te leren begrijpen: de bodemloze rijkdom die we met elkaar aan het zijn zijn.

willem beekman - 1 juni 2006
Volgens mij is biodiversiteit de rijkdom van de geest in natuurvorm. We kijken naar levensvormen die de woorden zijn van de schepping, maar dan in een lichamelijke vorm. Dat drijft mij in mijn motto: ik wil jubelend zingen over de schoonheid van de schepping.